Resepi Mudah Cheese Cake Gebu
Bahan-bahan
Chesdale
Susu Dutch Lady
Butter
6 biji telur
100gm tepung gandum
esen vanila
Mula-mula pelik juga kenapa ckit sgt bahan nyer.. hihi..xde letak baking powder pn kan.. sebab dah letak telur.. ok lets start baking :D
6 keping cheese :: siat2 kecik
300ml susu segar
100gm butter
6 biji telur ::: asingkan putih & kuning
macam ni
ini campuran dari cheese + susu + butter (sedang di panaskan di atas dapur( api kecil) BAHAN A
ini pula putih telur & gula (125gm) :: telur di pukul kembang lepas tu masukkan gula, pukul sehingga menjadi meringue mcm ni . lepas tu letak ke tepi dulu (BAHAN B)
pukul kuning telur pula hingga kembang, (mcm dlm gambar pun jadi) (BAHAN C)
letak kan bahan A + B + C
tetapi sebelum letak bahan B , masukkan dulu Bahan A & C, kemudian masukkan sikit demi sikit tepung gandum(100gm) + esen vanilla .. kacau sebati baru masukkan bahan B
KACAU SEBATI,
sehingga jadi mcm kat atas, kemudian masukkan dalam loyang,
cara nak bakar chesse cake, bungkus bahagian bawah loyang dgn aluminium foil, letak air panas dlam loyang besar, baru letak loyang yang berisi adunan
bakar dalam suhu 170 dalam 20 min pertama
kemudian dalam suhu 140 dalam 40 min terakhir
sekarang kek sudah masak!!!
conpom gebu!!!
Gula byk mne
ReplyDeletegula 125 gm le.. ada tulis kat atas tu
DeleteGula byk mne
ReplyDeletesis, kalau guna cream cheese boleh?
ReplyDelete