Solok Lada
Dulu pernah juga makan nasi kerabu masa belajar kat arau dulu tp xde pn mende nie.. so aku engt kan nasi kerabu nie xbest mana pn.. hihii.. tp bila ada mende nie terus jadi nak makan hari2.. haha
terus cari resepi kat google.. perghh.. itulah penangan solok lada..
Memang sedap rasanya sebab dalam tu ada isi ikan + santan then tumbuk sekali lepas tu rebus dalam pati santan.. mmg xpernah buat pn.. hihi tgok resepi je.. Nie la resepi yang aku jumpa kat tenet..
Dari segi rebus/kukus tu sebenarnyr ikut nak bt cm ner.. kalu rebus tu ala kelantan.. kalu kukus tu ala terengganu.. so boleyh pilih nak masak cara macam mana..
Selamat mencuba :D
Bahan2nya:
- 6 cili hijau/lada solok
- secawan kelapa parut muda
- 1 ekor ikan kembong/2 ekor ikan sardin
- 4 ulas bawang merah/1 labu bawang merah India
- 1 ulas bawang putih
- setengah inci halia
- lada hitam 7 - 8 biji
- Cili di belah tengah, buang biji dan urat tengahnya. Kemudian rendam seketika dalam air cuka.
- Kupas isi ikan mentah2.*tak payah direbus/panggang ikan, nanti hilang rasa manisnya *
- Tumbuk lada hitam, bawang merah, bawang putih dan halia.
- Campurkan kelapa dan isi ikan. Tumbuk lagi.
- Sesuaikan rasa dengan garam dan gula.
- Sumbatkan bahan2 yang dah siap ditumbuk ke dalam cili. Tekan2kan biar padat.
- Bila dah siap semua, susunkan dalam periuk. Masukkan sedikit santan pekat untuk tujuan merebus.
- Masak dengan menggunakan api yang sederhana pada mulanya dan kemudian kecilkan api bila solok lada dah hampir2 'sekhing'(masak sepenuhnya).
- Sedia untuk dihidangkan....
0 comments:
Post a Comment